Despre orasul meu natal Hînceşti

Oraşul meu natal e Hînceşti. Aici m-am nascut, şi aici mi-am petrecut deja 11 ani din viaţă. Oraşul Hânceşti este situat la o depărtare de 36 km de Chişinău, spre sud-vest, în lunca râului Cogâlnic. Documentele pomenesc despre această localitate pentru prima dată în anul 1522 la 17 august. În prezent acest oraş minunat  este condus de catre primarul Alexandru Botnari. În Hînceşti poţi gasi multe muzee si monumente ale mai multor conducători ai acestui oras.

În anii 1880 în Hânceşti erau 5.098 locuitori, 587 de ogrăzi, mai multe biserici, două şcoli, un spital de şi mai multe fabrici printre care: trei de prelucrarea pielii, şase de vopsit, una de băuturi spirtoase, una de lumânări şi o una de fabricare a cărămizei. Din 1944 până în 1965 Hînceştiul a fost redenumit Kotovskoe în cinstea lui Grigori Ivanovici Kotovski, un conducător al armatei roşii în timpul războiului civil care se născuse aici. În 1965 comuna a fost declarată oraş şi numele ei a fost schimbat în Kotovsk. Monumentul lui Kotovschi se înalţă şi acum în centrul oraşului iar una din străzi îi poartă numele. Din 1990 oraşul şi-a reluat vechea denumire de Hînceşti.

Hînceştiul este distins şi prin faimosul muzeu Manuc-Bei. După războiul ruso-turc din 1806-1812, Manuc-Bei Merzoian, personalitate remarcabilă, dragomir al Turciei, pentru serviciile oferite generalilor ruşi în tratativele cu Turcia, dobândeşte învoirea ţarului rus de a se stabili cu traiul în una din localităţile frumoase ale Basarabiei. El cumpără de la principesa Dolgorughi moşia cu palatul ce-i aparţineau şi se stabileşte cu familia la Hânceşti.

In prezent în Hînceşti locuiesc aproximativ 15,260 de oameni. Anul acesta, de ziua acestui mic orăşel au evoluat mai mulţi interpreţi şi muzicieni, precum Zinaida Julea, DJ Sava si Raluca , etc. 

Anunțuri

7 gânduri despre „Despre orasul meu natal Hînceşti

 1. Mersi mult. Sint de la Sarata Galbena dar imi era foarte interesant sa stiu despre acest palat deoarece am trecut de sute de ori pe linga dinsul si nu stiam ce reprezinta el. Mersi mult.

 2. E frumos Hânceştiul, tot urci şi urci pe colinelele sale.
  Complexul Manuc Bey m-a impresionat profund, păcat că nu se preţuieşte la justa lui valoare.

 3. Am mai gasit careva date despre oras.
  Descrierea din Dictionarul Geografic al Basarabiei an. 1904 de Zamfir Arbore
  HÂNCEŞTI, târguşor, în jud. Chişinău, centrul administrativ al volostei Hânceşti, aşezat în valea Cunducului. Poziţiunea geografică: 46°49’30” lat., 26° 15′ long. după m. din Paris. Are 620 case, cu o populaţie de 3782 suflete, din cari 1200 evrei; o biserică, cu hramul Sf. Mihail; o şcoală cu 2 clase şi o divizionară de fete, întreţinută de Manuc-Bey; o fabrică de rachiu şi una de cărămidă. Ţăranii posedă 1360 desetine pământ. Proprietarul Grigorie I. Manuc-Bey, 7249 desetine. împrejurul satului sunt vii şi livezi.

  Interesanta diferenta dintre asta si cel din blog 🙂
  În anii 1880 în Hânceşti erau 5.098 locuitori, 587 de ogrăzi, mai multe biserici, două şcoli, un spital de şi mai multe fabrici printre care: trei de prelucrarea pielii, şase de vopsit, una de băuturi spirtoase, una de lumânări şi o una de fabricare a cărămizei.

  • ei bine sunt de acord si cu datele tale însa netul e mare,resprectiv și informația e multa,sunt date in blogul meu ce leam cules de la rude,prieteni bunici insa este informație și de pe net așa ca ma scuzi daca ceva dar las așa nu schimb nimic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s