Pregătirile de Paşti

Uraaaaaaaaaaaaa!

Cetăţenii Republicii Moldova au început deja pregătirile de Paşti.Prin peţe s-au început vînzările de vopsele şi imagini pentru ouă.Cu toate că se apropie sărbătorile,vînzătorii au ridicat preţurile la produsele alimentare.Prin şcoli,elevii aşteaptă cu nerăbdare vacanţa de Paşti.

Obiceiurile  de Paşti.

Mîncărurile tradiţionale de Paşti sunt:mielul,pasca,ouăle vopsite,răcituri,cozonac,cîrnăciori de porc,etc.Cea mai mare sarbatoare a crestinilor, Invierea Domnului, este prilejul, pentru romani, de a trai clipe de bucurie sfanta, dar şi de a sărbători in cadrul comunitatii.Paştele, cum denumesc romanii sarbatoarea Invierii. Pastele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Rosie, din robia Egiptului, in pamantul fagaduintei, Canaan. Pastele creştinilor este, in primul rînd, sărbătoarea Invierii Domnului, după al cărui model vor invia toti crestinii.Pe planul culturii populare, inceperea Postului Mare este marcata prin distractia care se face inainte de post. In Vestul tarii, dar si in zonele cu populatie catolica, aceasta poarta numele de farsang, fasanc sau fashing. Este, de fapt, un carnaval al intregului sat, la care tinerii se mascheaza, iar cei mai in varsta asista. Mastile sunt fie confectionate ad-hoc, din materiale existente prin gospodarie – haine vechi, perdele, obiecte vechi, etc. – fie sunt consacrate prin traditie, cum e cazul „berbecilor” de la Slatina .

În Banat, ziua aceasta se numeste Spolocanie, iar oamenii se spala cu bautura, la carciuma satului, de mancarea de dulce. In alte parti ale tarii, de Spolocanie, vasele din care s-a mancat de dulce se spalau cu lesie si se urcau in pod, unde se pastrau pana la Paşte.

Jumatatea Postului Mare (miercurea din saptamana a patra) era numita Miezul sau Miaza Paresii (de la cuvantul Paresimi, care insemna Postul de 40 de zile) sau Paretii (aceasta sarbatoare era socotita ca un perete care desparte Postul Mare in doua). Ziua era tinuta cu sfintenie de femei, care nu munceau si mai ales, nu ungeau peretii ca sa nu se imbolnaveasca de „dansele”, ori sa nu innebuneasca ele sau familia. Era credinta ca tot ce se lucra in aceasta zi se strica, nici un lucru neputand fi dus la bun sfarsit.

Oamenii,de Paşti se salută „Hristos a înviat”,”Adevărat a înviat”.

Un Paşte fericit la toţi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s